Magyar állampolgár vagyok, nincs szlovák állampolgárságom, rendelkezem szlovákiai állandó lakhellyel, de külföldi egészségbiztosításom van. Sokat kell papíroznom, ha megszűnik a külföldi egészségbiztosításom és kötelezően szlovákiai egészségbitosításra váltok?

2011. december 6. kedd | Kategória: | 0 Hozzászólás

Nem sokat. Lássunk csak néhány ilyen esetet:

Ha a külföldi (pl. magyarországi) munkajogviszonyát és ezzel együtt járó küföldi egészségbiztosítását meg tervezi szüntetni, akkor Szlovákiában egészségbiztosítást kell kötnie. Ez esetben ki kell töltenie az Ön által kiválasztott szlovákiai egészségbiztosító bejelentőlapját, illetve igazolásokat kell beszereznie arról, hogy mind a külföldi munkajogviszonya, mind pedig a külföldi egészségbiztosítása megszűnt.  Ne feledje, az európai uniós jogszabályok előírják, hogy az uniós állampolgár csak az Európai Unió egy tagállamában rendelkezhet kötelező egészségügyi biztosítással.

Ha a külföldi (pl. magyarországi) egyéni vállakozását és ezzel együtt járó küföldi egészségbiztosítását meg tervezi szüntetni, akkor Szlovákiában egészségbiztosítást kell kötnie.Ez esetben ki kell töltenie az Ön által kiválasztott szlovákiai egészségbiztosító bejelentőlapját, illetve igazolásokat kell beszereznie arról, hogy mind a külföldi egyéni vállakozás, mind pedig a külföldi egészségbiztosítása megszűnt.  Ne feledje, az európai uniós jogszabályok előírják, hogy az uniós állampolgár csak az Európai Unió egy tagállamában rendelkezhet kötelező egészségügyi biztosítással.