Magyar állampolgár vagyok, nincs szlovák állampolgárságom, de van szlovákiai állandó lakhelyem. Választhatok-e, illetve választható vagyok-e szlovákiai parlameti választáson, az európai parlamenti választás, a helyi önkormányzati választás, a megyei önkormányzati választás, a köztársásági elnöki választás során?

2011. december 6. kedd | Kategória: | 0 Hozzászólás

A szlovákiai parlamenti választáson kizárólag szlovák állampolgár vehet részt. A szlovák állampolgársággal nem rendelkező személy nem választhat és nem is választható.

Szlovákiai európai parlamenti választás során Ön választójoggal rendelkezik, feltéve hogy legalább tizennyolc éves és Magyarországon nem függesztették fel a választójogát. Ha élni kíván e jogával, akkor ezt legkésőbb a választások előtti negyvenedik napig kell jeleznie a szlovákiai állandó lakhelye szerinti helyi önkormányzatnak. Ha ezt megteszi, akkor ugyanezen európai parlamenti választás során más EU-tagállamban már nem választhat. Ön akkor jelöltetheti magát és választható meg szlovákiai európai parlamenti képviselőnek, ha legalább huszonegy éves, Magyarországon nem függesztették fel választójogát és ugyanezen európai parlamenti választás során más EU-tagállamban már nem jelölteti magát.

Szlovákiai helyi önkormányzati választás során Ön akkor rendelkezik választójoggal, ha  legalább 18 éves. Ön akkor választható meg a helyi képviselő testület tagjává, ha legalább tizennyolc éves, és akkor polgármesterré, ha legalább huszonöt éves.

Szlovákiai megyei önkormányzati választás során Ön akkor rendelkezik választójoggal, ha legalább 18 éves. Ön akkor választható a megyei képviselő-testület tagjává, ha legalább tizennyolc éves, és akkor megyei elöljáróvá választható, ha legalább huszonöt éves.

A szlovákiai köztársasági elnöki választáson kizárólag szlovák állampolgár vehet részt.