Magyar állampolgár vagyok, nincs szlovák állampolgárságom, de Szlovákiában van az állandó lakhelyem. Mely esetekben kötelező szlovákiai egészségbiztosítással rendelkeznem? Mely esetekben nem lehet szlovákiai kötelező egészségbiztosításom?

2011. december 6. kedd | Kategória: | 0 Hozzászólás

Az általános szabály szerint minden, Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező természetes személynek kötelelező szlovákiai egészségügyi biztosítással rendelkeznie, függetlenül az állampolgárságtól.

Nehány kivétel is akad ez alól a szabály alól. Ha Ön a feltett kérdésben jellemzett személy, akkor a következő esetekben nem rendelkezhet szlovákiai egészségbiztosítással:

  • ha külföldi munkajogviszonnyal rendelkezik, és a munkajogviszony helye szerinti külföldi államban egészségbiztosítással rendelkezik,
  • ha külföldön egyéni vállakozást folytat, és e vállakozásának helye szerinti államban egészségbiztosítással rendelkezik,
  • több mint hat hónapot tölt a Európai Unión kívüli országban, ott egészségbztosítással rendelkezik, ugyanakkor Szlovákiában nem rendelkezik munkajogviszonnyal vagy nem folytat egyéni vállakozói tevékenységet.

Annak ellenére, hogy Önnek a felsorolt esetekben nem lehet kötelező egészségbiztosítása Szlovákiában, önkéntes alapon köthet kiegészítő (magán) egészségbiztosítást.