Magyar állampolgár vagyok magyar lakcímmel rendelkezem, de férjem szlovák állampolgár szlovákiai címmel, munkahellyel stb. Egyenes ágú őseim, azaz édesapám nagyszülei még szlovák állampolgárok voltak. Amennyiben én szeretném igényelni a szlovák állampolgárságot vajon van-e rá mód a nélkül, hogy lemondjak a magyarról? A magyar tudom h nem fogja elvenni ha igénylem a szlovákot, de szóba állnak-e vajon velem Szlovákiában….? Készülünk Szlovákiába költözni, amint itteni lakásunkat el tudjuk adni, és ha úgy adódik dolgozni is szeretnék majd ott. Hogyan hol tudnám elkezdeni ennek intézését?

2012. január 8. vasárnap | Kategória: | 0 Hozzászólás

Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön szlovák állampolgárságot szerezzen, mégpedig anélkül, hogy elveszítené a magyar állampolgárságát. Ugyanakkor a hatályos szlovákiai törvények értelmében ennek meglehetősen szigorú feltételei vannak. Alapesetben ezekel a feltételekkel kell számolni: legalább nyolc éves huzamos szlovákiai tartózkodás bizonyítása, erkölcsi feddhetetlenség, a szlovák nyelv ismerete. Az Ön esetében a szlovák állampolgárral fennálló házasságára tekintettel ugyan eltekintenek a nyolc éves huzamos szlovákiai tartókodás feltételétől, de csak akkor, ha az állampolgársági kérelme benyújtásának idején Ön rendelkezik a szlovákiai tartózkodásra vonatkozó hivatalos engedéllyel (pl. állandó vagy átmeneti lakhely), egyúttal azt is igazolni tudja, hogy a házastársával  legalább öt évig egy háztartásban élt Szlovákia területén a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően. Ha azonban teljesíti is ezt a feltételt, akkor sem tekintenek el a szlovák nyelvtudás igazolásától.  A fentiekből az is kitűnik, hogy szlovákiai lakhely hiányában nincs mód a szlovák állampolgárság megszerzésére. Azonban ha a kérelmező Szlovákia számára jelentős hozzájárulást biztosított a gazdaság, a technika, a tudomány, a kultúra, a sport területén vagy más területen, akkor akár egy napos hivatalosan engedélyezett szlovákiai tartózkodás után is kérelmezheti a szlovák állampolgárságot, amennyiben teljesítette a többi törvényi feltételt.

Ami az esetleges szlovákiai tartózkodását, munkavállalását és az egyéb, mindennapi élettel kapcsolatos gyakorlati kérdéseket illeti, ájánlom figyelmébe a „Magyar állampolgár Szlovákiában” című útmutatónkat, amelyből hasznos információkhoz juthat az esetleges későbbi szlovákiai tartózkodása kapcsán.