Állampolgársági kérdéssel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni, amely az alábbi: Négyen alkotunk egy családot. A feleségem és újszülötteink szlovák állampolgárok, én pedig magyar állampolgár vagyok. Az volna a kérdésem, hogy ha a gyerekek a születésüknél fogva megkapják a magyar állampolgárságot utólagos anyakönyvezéssel illetve a feleségem a házasság jogán, akkor ez jár-e bármilyen szankcióval. Pl.: – állampolgárság elvesztése – anyasági pénzek elvesztése – családi pótlék elvesztése Azt az információt találtam az interneten, hogy ez nem jár semmilyen szankcióval, mert a támogatások, az anyasági pénzek, stb feltétele az állandó lakcím és nem az állampolgárság. A feleségem mindig Szlovákiában dolgozott.

- a szlovák állampolgársági törvény (40/1993 számú tv.) 9. §, (17) bek. értelmében az a szlovák állampolgár, aki születéssel vagy a külföldi állampolgárral fennálló házasságára tekintettel a házassága fennállása alatt külföldi állampolgárságot szerez, az nem veszíti el szlovák állampolgárásgát. Így az Ön esetében sem a gyermekei, sem a házastársa nem veszítik el szlovák állampolgárságukat, ha megszerzik a magyar állampolgárságot. Ebben az esetben bejelentést sem kell tenni a szlovák hatóságoknak a magyar állampolgárság megszerzéséről.

Fontos megjegyzés: a házastársa esetében azonban azt ajánlom, hogy a magyar állampolgárságot kifejezetten családegyesítés jogcímén szerezze meg (erre hivatkozva indítsák meg Magyarországon az eljárást), hiszen a szlovák jogszabályok csak ebben az esetben tekintenek el a szlovák állampolgárság megszüntetésétől. Ha ugyanis az Ön házastársa a 2010-ben bevezetett, könnyített állampolgáráságszerzés keretében szerezné meg a magyar állampolgárságot, akkor az ezen a jogcímen szerzett magyar állampolgárság a szlovák állampolgáráság  megszűnésével járhat (a szlovák jogszabályok szűk értelmezésével), függetlenül attól, hogy Önök házasok.

- ami a családi pótlék, anyasági támogatás kérdését illeti, ezeknél valóban az állandó lakhely számít, nem pedig az állampolgárság. Lásd: http://www.jogsegely.sk/faq/magyar-allampolgar-vagyok-nincs-szlovak-allampolgarsagom-de-rendelkezem-szlovakiai-allando-lakhellyel-igenyt-tarthatok-e-a-munka-szocialis-es-csaladugyi-hivatal-altal-nyujtott-kulonbozo-nem-biz/