A szlovák állampolgárokkal azonos jogállásom azt jelenti, hogy semmiféle megkülönböztetésben nem lehet részem, pl. a munkabér, az adózás, stb tekintetében?

2011. december 6. kedd | Kategória: | 0 Hozzászólás

Igen. Az Európai Tanács 1612/68/EGK rendelete “A munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról” előírja, hogy az uniós tagállamoknak – köztük Szlovákiának – a munkabér, a munkavégzés feltételei, a szakszervezeti tagság, az elbocsátás stb. tekintetében a saját állampolgárokkal egyenlően kell kezelni az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség más államainak és Svájc állampolgárait. A magyar állampolgárok tehát egyenlő elbánást élveznek a munkabért tekintve és pl. adójogi szempontból is. A magyar állampolgárok ugyanazokat az adókedvezményeket élvezik, mint a szlovák állampolgárságú munkavállalók. Az egyenlő bánásmód kiterjed a szakképzésre és az átképzésre is.

Fontos megjegyzés: nem minősül az egyenlő bánásmód megsértésnek körébe, ha a munkáltató a szlovák nyelv ismeretéhez köti az alkalmazást olyan munkakör betöltésénél, amelynél e nyelv ismerete szükséges.