A rendőrök szolgálatban beszélhetnek egymás között magyarul?

2011. november 2. szerda | Kategória: | 0 Hozzászólás

Az államnyelvtörvény 6. §,  (1) bekezdése kimondja, hogy a fegyveres erőknél, a Rendőrségnél, a Szlovák Információs Szolgálatnál, a Szlovák Köztársaság Büntetés-végrehajtási Szervezeténél és Bírósági Őrségénél, a Vasúti Rendőrségnél, a Tűzoltó- és a Mentőszolgálatnál a szolgálati érintkezésben kötelezően az államnyelvet használják. Ez alól a rendelkezés alól a törvény nem ismer kivételt, s erre a területre nem tér ki a kisebbségi nyelvtörvény sem. Ezen a téren az államnyelvtörvény különösen szigorú, a kisebbségi nyelv használatát a szóbeli érintkezésben sem teszi lehetővé.

A szolgálati érintkezés a felsorolt szervek alkalmazottjainak belső kommunikációját jelenti, amikor feladatkörükben járnak el. Nem vonatkozik a rendelkezés a felsorolt szervek alkalmazottjai és a ügyfeleik közötti érintkezésre, az ugyanis hivatalos érintkezésnek számít.

A válasz tehát: amennyiben a rendőrök között olyan kommunikációról van szó, amely belső szolgálati érintkezésnek minősül, vagyis a munkavégzésükkel függ össze, az államnyelvtörvény szerint nem beszélhetnek magyarul. Magánbeszélgetést természetesen bármely nyelven folytathatnak.