Kategória: A szlovákiai szociális biztosítás és egyéb szociális ellátás

Magyar állampolgár vagyok, nincs szlovák állampolgárságom, de van állandó szlovákiai lakhelyem. Részesülhetek a szlovákiai szociális biztosítási rendszer különféle juttatásaiból (pl. öregségi nyugdíj, betegsegély, anyasági támogatás)?

Igen. Általánosságban az mondható el, hogy szlovákiai szociális biztosítási rendszer juttatásaihoz az a személy jutthat hozzá, aki befizetéseivel hozzájárult (vagy helyette, de az ő nevében más járult hozzá) az adott szociális biztosítási rendszer fenntartásához. Így tehát ha valaki a szociális biztosítás keretében nyugdíjbiztosítási járulékot fizet(ett) vagy helyette és a nevében ezt más megfizette, az a [...]

Bõvebben

Szlovákiai, magyar állampolgárságú munkavállalóként mennyiben vonatkoznak rám más feltételek a szociális biztosítás terén, mint a szlovák állampolgárságúakra?

A szociális biztosításról szóló törvény (zákon č. 461/2003 o sociálnom poistení) szerint a szlovákiai munkaadónal alkalmazott munkavállaló állampolgárságától függetlenül Szlovákiában kötelező betegbiztostással, nyugdíjbiztosítással és munkanélküliségi biztosítással rendelkezik. Ettől a szabálytól csak néhány esetben lehet eltérni, pl. ha Ön más uniós tagállamban is rendelkezik a szlovákiai szociális biztosításnak megfelelő kötelező biztosítással. Fontos tudnivaló, hogy ami a betegbiztosítást és a munkanélküliségi biztosítást [...]

Bõvebben

Ha eddig szlovák állampolgárként fizettem be a szlovákiai szociális biztosítási rendszerbe, miután megszűnt a szlovák állampolgárságom, ugyanolyan feltételekkel kapom majd pl. a nyugdíjat, az anyasági támogatást, stb., mintha szlovák állampolgár maradtam volna? Mi a helyzet akkor, ha már nyugdíjas vagyok és nemsokára megszűnik a szlovák állampolgárságom?

Az Ön állampolgárságának megváltozása semmilyen hatással nincs a nyudíj-jogosultságára vagy annak konkrét összegére. Ez akkor is így van, ha Ön már nyugdíjjogosult és akkor is ha még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. Az állampolgárság megváltozása a többi, szociális biztosítási rendszerből származó juttatásra sincs kihatással. Ha tehát Ön fizette a munkanélküliség esetére szóló biztosítást, és Ön [...]

Bõvebben

Mit kell tennem, ha eddig szlovák állampolgárságú munkavállalóként (egyéni vállakozóként) rendelkeztem valamely, kötelező szociális biztosítás körébe tartózó biztosítással és ezt a biztosításomat immár szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárként is folytatni szeretném?

Természetesen továbbra is fenntarthatja az eddigi szociális biztosítását, ugyanis ez nem az állampolgárságtól függ, hanem a munkavégzés helyétől. Amennyiben  a munkavégzés helye változatlanul Szlovákiában van, akkor Ön továbbra is a szlovák szociális biztosítási rendszerébe tartozik. Az állampolgárság változását be kell jelenteni a Szociális Biztosító illetékes kirendeltségén.

Bõvebben

Magyar állampolgár vagyok, nincs szlovák állampolgárságom, de van szlovákiai állandó lakhelyem. Nincs munkajogviszonyom, sem egyéni vállalkozásom. Ilyen esetekben kötelező számomra szlovákiai szociális biztosítás? Mennyiben vonatkoznak rám más feltételek ezek, mint a szlovák állampolgárokra?

Ebben az esetben Ön csak önkéntes alapon jelentkezhet be a szociális biztosítási rendszerbe. Ilyen esetben az Önre vonatkozó feltételek ugyanazok, mint a szlovák államporgár esetében.

Bõvebben